utaznijó

Amatőr kulturális antropológus, világjáró nyelvész színes-szagos útinaplója, érdekességekkel és tanulságokkal.

Feedek
Megosztás

Bangkok, a Buddha szobrok városa

Nem szokványos poszt lesz ez sem, nem sorolom fel a látnivalókat, hiszen ezeket minden útikönyv hozza. A hangulatot szeretném megragadni és közvetíteni, elsősorban a képekkel és a hozzáfűzűdő kommentárokkal. Bangkokot a kultursokk skálán valahol Delhi és Szingapúr közé raknám. Sokunknak amolyan kényelmes rövid megálló ázsiai felfedező túránk elött. Mivel számos ázsiai fapados jár a városba, ideális kiindulópont Laoszba, Kambodzsába, Indonéziába és Malájziába. A legtöbben csak egy-két napot töltenek a városban. Én kilencet voltam. De én vagyok az, aki két hétig volt Barcelónában és Figuerásig sem jutott el, és egy teljes hónapig Párizsban. Szeretem a városi hangulatot, a helyi étkezdéket, beszélgetni az öregekkel és a gyerekekkel. Ők minden sallang nélkül igazat beszélnek. Felszedek egy kis helyi nyelvet és gyakorlom a többit.

A városban keverednek a vallásos kegyhelyek, a nyomorult viskókkal és a szupermodern épületekkel. Az ember soha nem tudja mi vár rá a sarkon túl. Teljesen mindegy, hogy milyen szállodában szállunk meg, a szegénység elől nem menekülhetünk. A Wat Phra Kaeo a királyi palotával, a Wat Pho és a Wat Arun kötelező állomások. A modern központ lelke, a Siam tér. Ejtőzni ideális a Dusit park és vásárláshoz a Pratunam piac.

Én két szállodában szálltam meg ott-tartókodásom alatt, mivel annyi kedvező ajánlatot találtam, kipróbáltam egy folyó mentit, ennek a fotója látható fönt és egy városközpontit. Ez található lent.

Szerencsére arra nincs sok esély, hogy a külföldi valamilyen szintelen-szagtalan szálláshelyen találja magát. Bár e két szálloda négycsillagos, az alacsonyabb kategóriájú szállodák is helyi stílusban vannak berendezve. Utólag azt mondom, hogy a Chao Phraya folyó menti volt a jobb választás, sokkal nyugtatóbb a hektikus város után és minden szálloda ingyen hajós transzfert biztosít a metró állomásig. Reggel élvezetes nézni, ahogy a város életre kel, este pedig kellemes a punnyadás, mintegy felkészülés a napzártára. Miden szállodának más hajója van.

A városi szálloda legnagyobb előnye a mellette elterülő piac volt, aminek csak a szélére merészkedtem, mert féltem, hogy az életben ki nem találok. El sem tudom képzelni, hogy mi lehetett a metró elött. Bár a város fel van lámpázva, mi egyik oldalról a másikra csak úgy tudtunk átkelni, hogy rátapadtunk egy helyire. Néha megszántak minket és átsegítettek. A taktika, hogy el kell indulni. Teljesen mindegy, hogy mekkora a forgalom, soha nem lesz kisebb. Nagyon sok felüljáró van, ami azért segít, ha valaki fitt és/vagy formás feneket akar. A metró viszont maga a csoda. Azt tudni kell, hogy a környékbeli országokban ugyanolyan koncepció mentén és dizájnnal készült a metró, hasonló a maláj is. Először is van egy üveg fal, ami nem engedi öngyilkos jelölteknek a forgalom több órás leállítását.

A képen jól láthatók az üvegajtók, amelyek szétnyílnak, ha a szerelvény beérkezett és láss csodát, pont ezek mögött lesznek a a metrók ajtajai is. Zsetonrendszer van, amit elnyel az automata. Állítólag egy zseton 20 ezerszer felhasználható. Lehet otthon jegyzetelni.

A metró egyetlen alternatívája a tuk tuk, de a szemeket kérem becsukni, árat előre kialkudni.

A városban és környékén rengeteg táncos előadást és showt szerveznek, ezekre érdemes ellátogatni. A miénknek a záróakkordjaként a nézőtéren ülő összes nemzetiségű vendég zászlójával fevonultak a szereplők.

Érdemes megnézni egy puppet showt is, a bábuk gyönyörűek és elötte lehet beszélgetni, illetve fényképezkedni a  szereplőkkel.

A hajnali vízi piacra sajnos nem tudtunk elmenni, a közlebbiről lebeszéltek, a távolabbi meg nem fért az időnkbe. Miután, amit csak lehetett gyalogosan jártunk be, egy-egy negyedre a teljes napunk ráment. A thai konyha kíváló, úgyhogy az étkezésnek is megadtunk a módját, mindent kipróbáltunk a hagyományos kisvendéglőtől a plázák konyhájáig. Itt is zsetonos rendszer van, amit bizonyos összegért a bejáratkor megveszünk és ezzel fizetünk az összes étteremben. Szinte mindent helyben készítenek, minden csillog-villog. És persze idő kellett a vásárlásra is. Az árak olyan alacsonyak, hogy én az alkunál felfelé kerekítettem, szerintem néhány árus abban a hónapban már ki sem nyitott. Szerettünk este sétálni a városban, elmenni az éjszakai piacra. Nem hagyhattuk ki a Wat Pho templomnál az igazi thai masszázst sem. Egyébként a talpmasszás annyira az élet része, hogy a helyeik is beugranak esténként revitalizálni fáradt lábaikat. Azt is érdekes volt látni, hogy aki későig dolgozott, kis dobozkában vitte haza a meleg ételt, nem kellett otthon kuliznia. Étterem minden pénztárcára szabva létezett. Szerintem közel félszáz templomot jártunk be. Volt olyan, ahol a szerzeteseken kívül csak mi voltunk. Egy igazi thai box meccs kellemes zárása volt a bangkoki kiruccanásnak. Bár a repülőjegy nem éppen olcsó, egy kéthetes thai üdülés a szállás és az ellátás kedvező ára miatt, na meg az egzotikumokat is a mérleg serpenyőjébe téve, egyáltalán nem kerül többe, mint egy nyugat-erurópai nyaralás. Pattaya, üdülőváros busszal is elérhető. Szintén emlékezetes kirándulás Sukhothai, valamint Ayutthaya királyi városok.

Hongkong pénztárca nélkül

Viszonylag kevesen tudják, hogy a világ számos nagyvárosában remek ingyenes városnéző sétákon és kulturális rendezvényeken vehetünk részt. Hongkongban még az átlagnál is szélesebb a választék, a helyi turisztikai hivatal a hét minden napján a legválasztékosabb és a térségre legjellemzőbb tevékenységgel csábítja az oda látogatókat. Az alábbiakban e széles, ingyenes kínálatból válogatunk.

Bevezetés a Tai Chi mozgásvilágába

Az árnyékboxnak is nevezett sport, a ying és yang kiegyensúlyozását hivatott elősegíteni és hasznos a testnek és a léleknek egyaránt. A nagymesterek, Wu asszony és férje Ng úr évek óta vezetik est a népszerű tanfolyamot, mely minden hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken reggel kerül megrendezésre.

Hajózás egy valódi kínai csónakban

Duk ling egy tipikus kínai hajó, melyek 150 éve közlekedtek a sziget körül. Ez a hajó a 80-as években lett az eredeti formájába restaurálva. A hajózás két helyről, csütörtök délután négy időpontban indulnak. Ez az egyetlen mód, hogy a várost minden oldalról megtekinthessük.

Hongkong építészete séta

A szombat délelőtti 3 órás program egy kis időutazás, melynek során a helyi építészet fejlődését kísérhetjük figyelemmel az utóbbi évszázadban konkrét példák alapján. A felkeresett épületeket a világban elismert építészek tervezték és mind hozzájárultak a mai utcakép kialakulásához.

Bevezetés a kantoni opera művészetbe

A 45 perces szombat délutáni program megismertet a helyi opera sajátosságaival, ahogyan a legendát, táncot és drámát ötvözi. A múzeumi kiállítás megtekintése után a látogatók az elhangzottakat mindjárt egy rövid opera meghallgatásával rögtön alkalmazhatják is.

Bevezetés a drágakövek és igazgyöngyök osztályozásába

A pénteki program az igazgyönggyel, míg a keddi csak a jade drágakővel foglalkozik. Henry Cheng 87-ben kapta meg a Rayner Diplomát, mely a világ legjobb drágakő és igazgyöngy szakértőit díjazza. A workshop alatt a résztvevők megtanulják a drágakövek osztályba sorolását az erre szolgáló táblázat segítségével.

Kínai öltözködés

Az egyórás előadás a kínai öltözködés 5 alapöltözetét mutatja be, valamint a Blanc de Chine ház legújabb modelljeit, melyek a hagyományokat és zen elemeket ötvözik a modern irányzatokkal. A szerda délutáni programra csak 10 főt tudnak fogadni.

Kínai tea ceremónia

Egy igazi teaházba invitálja a résztvevőket Ms Yu, aki a hongkongi teázás etikettjével ismertet meg. Csak hétfő délután, igaz akkor több időpontban is találkozhatunk a teaszakértővel.

Kung fu – az önvédelem művészete

A Kowlon Park a helyszíne, ennek a népszerű vasárnap délutáni családi programnak. Minden héten hagyományos táncok, koncertek és önvédelmi sport bemutatók várják a látogatókat, ahol a közönség is kipróbálhatja tudását. Oroszlán és sárkánytáncok, különböző fegyveres bemutatók, minden héten más a kínálat.

Feng Shui alapelvek alkalmazása a gyakorlatban

Már itthon is vannak hívei az ázsiai térrendezés művészetének.  Szó szerint a kifejezés szelet és vizet jelent, és a lényege, úgy elrendezni tárgyainkat, hogy harmóniába maradjanak a természeti környezettel. Az előadás vezetője 20 éve szakértője a tudománynak és többek között a helyi légitársaságnak is tartott előadásokat. Csütörtök délelőtt.

Antik becslés

A péntek délutáni programon a Ming és a Qing dinasztiák porcelán tárgyai kerülnek górcső alá. Az előadó William Chak 16 éves kora óta foglalkozik antikokkal és 73-ban nyitotta az első üzletét. A workshopot a saját Hollywood úti üzletében tartja.

Hongkong története kiállítás megtekintése idegenvezetővel

A Hongkong Története Múzeum kiállítása a kezdetektől kísér végig a város fejlődésén. Az interaktív kiállítás 7000 nm2-t foglal el 8 teremben. A speciális hang -és fényeffektusok segítségével valóságos időutazáson vehetünk részt. Meglátogathatunk egy ősi falusi templomot, sétálhatunk a hajdani utcákon, és bemehetünk egy 30-as évekbeli otthonba. A múzeumi belépő kifizetése után az idegenvezetés ingyenes szombaton, vasárnap és ünnepnapokon.

Történelmi és építészeti séták

A kis füzetecske, melyet a turisztikai hivatalokban szerezhetünk be, 3 sétát tartalmaz, melyeket önállóan végigjárhatunk a térkép és egy e-guide segítségével. A kölcsönzés minden délelőtt 1-ig lehetséges. A séta a mai Hongkong teljes területét lefedi, elkalauzol a szigetre, a kowlon-i részre és az új területekre is.

Bábeli Szingapúr - Sok ember kis helyen, rendkívül jó módban

Tudja-e, hogy…

Rio de Janeiro- n kívül a világ második városa, amelynek területén őserdő található.

A világ első éjszakai szafarija is itt található, mely ma is az egyik legsikeresebb attrakció.

Minden év júliusában a nagy szingapúri vásár alatt külföldi turisták tízezrei özönlik el a bevásárlóközpontokat, mivel fogyasztói áraik felveszik a versenyt a térség bármely országával.

Svájc mellett az egyetlen fejlett ország, amely négy hivatalos nyelvvel bír.

Szingapúr az az ország, mely nem tartozik az álom úticélok közé.  A többség általában vagy ugródeszkának használja a térség ismertebb országainak bejárásához vagy az ausztráliai útját szakítja meg pár napra. Ez történt velünk 10 évvel ezelőtt, de valahogy rögtön megéreztük, hogy ebben az országban több van mint három nap. Ha időt szánunk rá, beszélgetünk a helyiekkel, olvassuk a helyi médiát, a felszín alatt egy egészen különleges országra bukkanunk, mely gyakran szerepel példaként ilyen olyan előjellel a nemzetközi kulturális, gazdasági vagy politikai szereplők mondandójában. Szingapúr a maga útját járja. Sokszor szégyentelenül 21. századi és máskor középkori arcát mutatja. Sokszor hamisíthatatlanul modern, máskor autentikusan ősi.

Pontosan tíz év elteltével másodszor érkeztem a mini országba. Kíváncsi voltam, hogy mi változott és mi maradt változatlan az évtizeddel ezelőtti Szingapúrból, mely annak idején vegyes csodálattal töltött el. Egyrészt irigyeltem gyors katapultálásukat a legfejlettebb országok exkluzív tagjai közé, másrészt viszont megrettentett a tradicionális negyedek felé közeledő buldózerek hada. Ez lenne a fejlődés ára?  Másképp nem lehetséges?  Ezek a kérdések tolultak fel újra, amikor a világ legjobb repterének tartott Changi reptérre érkeztem. Tudtam, hogy nem kell taxiba szállnom, s valóban, most is fél óra múlva a szállodában voltam. Nosztalgiából és a valódi Szingapúr felidézése iránti vágyból ismét egy Belconnen-ben lévő, központi szállodát választottam. Egy kicsit modernebbet és magasabb kategóriájút, de hamisítatlanul helyit. A turisták nagy része, inkább a bevásárló központokkal teletűzdelt Orchard út mentén száll meg, de én mindenképp a Waterloo utca közelében akartam lakni, hogy viszont lássam az általam annyira megkedvelt Hotel South-East Asia-t, a két legismertebb templom, egy kínai és egy hindu templom szorításában. S valóban, az utcácska semmit nem változott, csupán lezárták a forgalom elől, hogy a hívők háborítatlanul vegyék birtokukba a környéket. A szállodácska is megvolt, aljában a népszerű vegetáriánus étteremmel, kissé megkopva ugyan, de ugyanolyan vendégcsalogatóan.

A város pár nap alatt akár gyalogosan is bejárható, s legkönnyebben ezt a sétákat tartalmazó ingyenesen kapható brosúra lehet megtenni. Persze ha valaki a szingapúri légitársaság stopover csomagját foglalta, ittléte teljes idejére jár az ingyenes turista busz, mely a Suntec City elől indul.

A koloniál negyed

Itt találhatóak a brit éra építészeti örökségei, a régi parlament háza, a Victoria Színház, a legfelsőbb bíróság vagy a Raffles épülete. Hacsak valakinek nem hobbija az effajta építészet, a város többi negyede sokkal ígéretesebb és ezeknek az épületeknek a többségét egyik helyről a másikra utazva amúgy is érintjük. Persze a Raffles hotel bárjában a híres Singapore Sling koktélt nem lehet kihagyni. Szerveznek angol ötórai teákat is, aránylag jó áron, hogy a csórók is élvezzék a koloniál fílinget.

A kínai negyed

Abszolút logikátlan módon, a negyed legismertebb épülete egy Indiai templom a Sri Mariamman. A 10 évvel ezelőtti hat órai hindu rituálé ugyanolyan magával ragadó, színes és zajos. Nem szükséges szigorú útvonalat követni. Menjünk csak az ösztöneink, orrunk és szemünk után. Ez volt az a terület, mely annak idején aggodalommal töltött el. Feleslegesen. Design fanatikusoknak különösen ajánlom a Tanjong Pagar út és a Duxton környékét, ahol a felújított házakon mind az 5 építészeti stílust megfigyelhetjük. Az ország legrégibb temploma, a Thian Hock Keng kínai templom is természetesen itt található.

Az indiai negyed India kicsiben füstölőkkel, textilekkel a tömeg és az érinthetetlenek pakundeklis házacskái nélkül. Rengetek templom, érdemes előre felkészülni és ízlés szerint választani, mivel a két legismertebb templomot a kínai negyedben, illetve a Belconnen negyedben már meglátogattuk.

Az arab negyed

Annyira közel van a városmaghoz, hogy akaratlanul is érintjük. Három fő nevezetessége a Szultán mecset, az Istana kampong glam, hivatalos rezidenciája Hussein Shah szultánnak és az Arab utca. Ez a negyed kereskedelmi központja is, tele üzletekkel, éttermekkel.

Nem utolsósorban…


Az állatkert. A világ számos állatkertje modernizálódott az évek során. Ennek ellenére a szingapúri színvonalat talán egyik sem érte el. . Itt valóban embert és állatot csak a természetes határ választ el. A szafari színűre festett kisvonatok, a dzsungel tematikájú étterem, a gerekeknek még mindig ez a nyaralás csúcsa. A mellékhelyiséget mindenképp keressük fel, én már csak ebben mérem egy ország fejlettségi színvonalát. Érdemes a madár parkra és az éjszakai szafarira is érvényes 3 az egyben belépőt venni, mely egy hétig érvényes. Bevallom őszintén, hogy Sentosa szigetre nem volt időm elmenni. Állítólag családosoknak különösen ideális, modern, szórakoztató témapark. Ez a hátránya, ha valahova visszatérünk. Keressünk a régi helyszíneket, emlékeket és a végén rájövünk, hogy szinte ugyanazt az útvonalat jártuk be újra és újra, talán nem is a régi helyszínek után kutatva, hanem az akkori önmagunkat keresve és az új dolgokra nem marad időnk.