utaznijó

Amatőr kulturális antropológus, világjáró nyelvész színes-szagos útinaplója, érdekességekkel és tanulságokkal.

Feedek
Megosztás

Marokkó - színes-szagos napló

Autentikusabb mint Tunézia, pompás királyi városokkal, a világ második leglabirintusosabb medinájával és kedves emberekkel. A helyieket ne tévesszük össze az Európában időnként magukból kivetkőző 2. generációs arab fiatalokkal. Ezekről az itt élőknek is megvan a sajátos véleménye. Én két királyi várost, Fezt és Meknest látogattam meg. Lent a fezi medina központi tere, balra a kedvenc teázónkkal.

A Medinában a munka mellett jut egy kis idő zenélésre is.

A színek leírhatatlanok, az ételek közül a tagine, amely a speciális marokkói edényt is jelenti, a legfinomabb.

A tradicionális ház neve Riad vagy Dar, az előbbi a nagyobb és elegánsabb, sokszor medencével a közepén, a dar kisebb és szerényebb. Mi egy marokkói pár által üzemeltetett darból kialakított szállodában töltöttünk egy hetet Fezben.

Minden háznak van tetőtéri terasza, itt szolgálják fel a reggelit. Az elején nem tudtunk, miért kell félórát várnunk a reggelire, aztán kiderült, hogy minden vendégnek a reggeli előtt szaladnak le friss pitáért és tojásért.

A főtér melletti plaza, a medina fala mellett.

A marokkóiak számára fontos a család és a barát. Mellettünk egy nagycsalád élt, alul volt az üzletük és felette a lakásuk. A kerekesszékes nagyit minden reggel kitolták, bevonták az üzlet életébe és egész nap maguk mellett tartották.

nagyi, anya, lánya

Bőrfestők a Medina közepén. A szag vezetett minket. Ma már egész másképp tekintek a bőrtáskámra.

Folyt. a zenei fesztivállal.

Velencei karnevál kedvcsináló képekkel

 

 

Hazai tájakon - Virágünnep a Nagytétényi kastélyban

Minden évben május elején virágba öltözik a kastély belseje, évente változó tematikával. Az egyik  legkedvesebb tavaszi program amatőr virágkötőknek. A programok közül az egyik fénypont a MOME diákjainak performansza. Az alábbi képeken én a kedvencemből, a barokk műsorukból csemegéztem néhány fotót.

Elzász - Feng shui és kard

 


Elzász, a honi utazó által kevésbé ismert tartomány, a legkisebb Franciaországban, mely csupán 190km hosszú, s mindössze 1,7 millió lakost számlál. Csak 1871 óta négyszer cserélt gazdát, hogy aztán végleg Franciaországé legyen. Elzász a német és a francia kultúra és életvitel legjavát tartotta meg és ötvözte sajátosan: A tisztaságot és pontosságot az eleganciával és kreativitással, valamint a hagyományost a modernnel.

Feng shui megfáradt politikusoknak

Strasbourg, az “utak városa” a Vogézek és a Jura közötti átjáró keleti kapujában, a Rajna bal partján fekszik. A közel félmilliós városban 50 ezer egyetemista tanul, a kávézók teraszán, a csatornák mentén és a városi parkokban a nap 24 órájában zajlik az élet. A modern Strasbourgot az európai intézmények épületei képviselik. A markáns építészeti megoldásokról megoszlanak a vélemények, bár önkritikát kell gyakorolnunk, a gótika szerelmeseit egy modern épület soha nem fogja meghatni. Ennek ellenére, az Európa Parlament belseje akár harmonikusnak is mondható. Nem kell feng shui szakértőnek lenni ahhoz, hogy észrevegyük, itt minden építészeti megoldás mögött átgondoltság és filozófia rejlik. A fa merész használata az üveg ellenpólusaként telitalálat. Az enteriőr nekünk magyaroknak a Művészetek Palotáját juttatja eszünkbe. A képviselők székébe is belezuttyanok és elképzelem, ahogy ergonómusok hada sürgött-forgott a minél optimálisabb dizájn kialakításában. Ennek fényében főleg érthetetlen, hogy miért tölt olyan kevés időt e falak között európa politikai “elitje”. Mint megfáradt vándorok süppedünk a kényelmes fotelekbe és talán el is szunyókálnánk, ha nem fújnának takarodót.

 

Este sétahajóval térünk vissza a történelmi magba. Utunk során pompásabbnál pompásabb homlokzatok között és hidak alatt suhanunk a XXI. századból vissza a XVI. Századba, mely őszintén szólva inkább a közegem. A történelmi belváros azt adja, amit várunk. A Petite France negyed optimális kiindulópont, de sétánkat bárhonnan is kezdjük, az ég felé magasodó  városjelkép katedrális jó iránytűnek bizonyul. A séta alatt bizton érintjük a legfestőibb utcákat és tereket, így szinte észrevétlenül érünk el a Kleber és a Gutenberg térre, végül a katedrálisig.  Sehol egy málló vakolat, mindenfelé makulátlan külsejű több százéves épületek és lakóházak. Mivel nincs foghíj, 50 év múlva unokáinknak is ebben a pazar historizáló látványban lesz része.

Ébredj hazánknak bajnok népe, ragadd ki híres kardodat!

– szól a Marseillaise, mely 1792-ben Strasbourgban született. Az osztrákok elleni háború kitörésének idején a polgármester felhívást intézett a néphez, hogy írjanak dalokat, melyek harcra buzdíthatják a népet. Claude Rouget de Liste, katonai mérnök egy éjszaka alatt komponálta meg a „Rajnai hadsereg éneke” című dalt, melyet másnap a polgármester saját interpretálásában mutatott be a népnek. A dal csak később kapta a “la Marseillaise” címet, amikor Marseille-ből önkéntesek csapata ezzel a dallal vonult be Párizsba a forradalom védelmére. A Marseillaise-t 1795. július 15-én hivatalos nemzeti himnusszá nyilvánították.

Az Elzászi borút

A 170 km hosszú borút Marlenheim és Thann között középkori falvak és szőlőültetvények között kanyarog,  és mintegy 400 virágzó családi borgazdálkodás otthona. Innen kel útjára a szélrózsa minden irányába a többnyire fehér és száraz nedű. Az évi 100 fesztivál a garancia, hogy az év bármelyik szakában vet arra utunk, biztosan valamilyen ceremóniába botlunk. A borút 26 gyalogos sétája páratlan élmény, és lehetőséget nyújt az elzászi szőlő és borkultúra alaposabb tanulmányozására. Az elzászi borok egyedül itt Franciaországban a hét honos szőlőfajta után kapták a nevüket: Sylvaner, Pinot Blanc, Pinot Noir, Riesling, Muscat, Pinot Gris és Gewurtztraminer. A Pinot Noir-on kívül mindegyik fehérbor.

Obernai

A városka a Szent Odile hegy lábánál, 25km-re található Strasbourgtól és a borút északi végének első, kihagyhatatlan állomása. Sok visszatérő látogató szerint Elzász egyik legszebb és középkori épületekben leggazdagabb városa. A virágba borult, favázas épületek között tett sétánk során, mintha egy középkori építészeti könyv lapjai elevenednének meg előttünk. Az impozáns méretű középkori falakon és tornyokon sem fogott az idő vasfoga.

A séta kötelező állomása a hatvödrös kút 3 korinthoszi tartóoszloppal, melyen kőbevésett új testamentumi idézetek olvashatók. De esztétikailag az 1370-ben épült városháza és a Szent Péter és Pál templom sem utolsó látvány.

Königsburg

Az elzászi körút kötelező állomása, nem kis részben a 800m magasan fekvő várból táruló pazar panorámának köszönhetően. Látható innen az elzászi síkság, a Vogézek, a Fekete erdő és a tiszta időben az Alpok vonulata is. A XII. században épült vár gyakran állt királyok és császárok rivalizálásának középpontjában. Végül a német II. Wilhelm császár állította helyre jelenlegi állapotába. Neki köszönhető, hogy a látogatók autentikus képet kaphatnak a középkori várbeli életről. Egyik legizgalmasabb programjuk a szerdánként és szombatonként megrendezett “Bírák és Elítéltek” című zenés színház, melynek előadásába a nézőket is aktívan bevonják. A gyerekprogramok fénypontja, pedig amikor a középkori ruhákba öltözött, különböző mesterséget képviselő emberek mesélnek mindennapjaikról a gyerekeknek.

Colmar

A "legelzászibb város" város Strasbourg és Basel között található és a XVI. században folyami és kereskedelmi kikötőként élte fénykorát. Óvárosa, Strasbourgéhoz hasonlóan szintén világörökség. A legfontosabb látnivalók: a Szt. Márton-templom, az Adolf-ház, a Pfister-ház és a Petite Venice. Érdemes megnézni a domonkos kolostorban kialakított Unterlinden múzeumot is, benne a híres Isenheimi oltárképpel. A város 2004. július 4-én a New Yorki szabadság szobor 12m-es másolatával ünnepelte szülötte, a világhírű szobrász, Frédéric-Auguste Bartholdi halálának 100 éves évfordulóját. Az impozáns replika egy forgalmas kereszteződés közepéről navigálja az utazót. A még teljesebb colmari élményhez üljünk ki egy kávéra, csevegjünk a helyiekkel, bogarásszunk a galériákban és vegyünk eredeti kézműves tárgyakat.

Riad, cölöpház és wigwam - különleges szállások a világban

A múlt század második fele a tömegturizmusról és az uniformizált, globális hotelláncok elterjedéséről szólt. Az újévezredben egyre inkább az egyedi, személyre szabott kínálat kerül előtérbe, s ezzel párhuzamosan a világszínvonalú, de színtelen-szagtalan szállodák világa is múlóban van.

Erotika szoba, New York

Az alternatív szálláshelyek választéka olyan sokszínű, hogy csoportosításuk is csak szubjektív módon lehetséges: Hiszen mi lehet közös egy cölöpházban, egy japán shukuboban vagy egy marokkói riadban? Még a környezettudatos szálláshelyek csoportja is annyira sokféle - elsősorban az eltérő természeti és klimatikus viszonyokból adódóan - hogy nehéz bármiféle rendezőelvet találni: A dzsungelben az állatok elöl felköltöztek a fára, míg a tengerparton a víz elleni védelem miatt a házakat cölöpökre építik. Hasonlóan színes képet mutatnak az őslakosok szálláshelyeinek mintájára készült hotelek: jurták, wigwamok, berber barlanglakások; mind egy-egy kultúra mementói. Aztán ott vannak a városiasodás emlékei a főúri házakkal, az ipari létesítményekkel, valamint a vallási épületekkel. Ahogy járunk országról országra, tengerpartról dzsungelbe, hegyről városba, az ismert mondás „lakva ismerszik meg az ember” teljesen más értelmet nyer.

Öko szálláshelyek – Cölöpházak, lombházak

Cölöpházak a bronzkorban Európában is léteztek, erre utal számos feltárás Felső-Ausztriában, Svájcban és Svédországban. Napjainkban leginkább Dél- Kelet-Ázsiában, Pápua-Új-Guineában és Nyugat-Afrikában találhatók tömegesen és főleg a halászattal foglalkozó közösségeknél praktikus megoldás. A modern szállodák inkább az esztétikum és a kuriózum miatt választják ezt a megoldást, s ma már a cölöpházak a tengerparti egzotikus szállodák elmaradhatatlan tartozékává váltak. Ezek a házacskák szolgáltatásaikban egyáltalán nem különböznek a hagyományos luxus szálláshelyektől.  A magyar utazók a Maldív-szigeteken, Mauritiuson és Zanzibárban csobbanhatnak akár az ágyukból is rögtön a vízbe. Thaiföldön és szomszédjainál gyakran mesterséges lótusz tavak köré építik a szállodákat. Izgalmasabbak és autentikus öko-élményt inkább a kevesebb csillaggal rendelkező hotelek nyújtanak, amelyeket kevésbé felfedezett régiókban például Borneó-szigetén vagy Közép-Amerikában látni.

Borneo

A fa tetejére épült lombház (treehouse) Pápua-Új-Guinea területén még ma is elterjedt lakóforma. Ezek a 40 méter magasan található lakok felépítéséhez nem kell erdőt kiirtani, ugyanakkor a lakókat megvédi az ellenségtől, jelen esetben a szomszédos törzsek támadásaitól. Valódi zöld lakhelyek. Szállodává alakításuk viszont igen költséges, hiszen a teljes infrastruktúrát fel kell vinni a magasba, ezen felül a vendégek számára is kellő biztonságérzetet kell nyújtani, hiszen nem mindenki Tarzan. Talán ezért a lombházak sokkal ritkábban és többnyire alsó és felső kategóriában léteznek: Vagy az öko-tudatos szerény szolgáltatásokkal készült forma vagy a luxus kategória. Ez utóbbira találunk példát az ausztrál Daintree Őserdőben, amely az ország egyik legdrágább szálláshelye.

Ausztrália

A megfizethető kategóriát India legvadregényesebb tartományában, Keralában találhatjuk, amely igazi öko-kikapcsolódást kínál. A Wayanad nemzeti parkban lévő házakhoz rattan liftek röpítik a vendégeket a fa tetejére, ahol fürdőszobás, folyóvizes, verandás apartman várja a vendégeket, helyi kézművesek által készített textilekkel és szőnyegekkel díszítve. Az ételek organikus termesztésű, nagyrészt gyümölcsből és zöldségekből állnak, amit banánlevélen evőeszköz nélkül szolgálnak fel.

Őslakosok lakhelyei – jurták, hosszú-házak, wigwamok, barlangok

A jurta szó maga is hordózható lakhelyet jelent és a nomádok által a Közép-Ázsiai sztyeppéken volt használatos. A jurta rácsos falú, kupolás tetejű, nemezzel borított, sátorszerű, amely gyorsan felállítható és szétbontható, így megkönnyítette az állattartó közösségek költözködését. A jurta volt a honfoglalás előtti magyarok praktikus lakóépülete is. A jurta szállások teljes választékát mégsem a fenti térségben, hanem egy Andalúziai szállodában leljük: A Hoopoe Yurt Hotel öt különböző jurtát kínál a vendégeknek: Mongol, afgán, jaipuri, safari és maimani, amely egy afgán szőnyeg után kapta a nevét. Az összes jurta kétszemélyes, tradicionális bútorokkal és egzotikus textilekkel lett berendezve.

Hunrezervátum, Kercaszomor

A hosszú-házakat az Észak-Amerika területén élő bennszülöttek építették, némelyikük eléri a 100 métert és 5-7 méter széles. Két végén egy-egy ajtóval, ablak nélkül. Alaszkában és Malajziában találunk szép példákat. Némelyiket szállodává alakították, vagy múzeummá, ahol lehetőséget adnak a turistáknak néhány éjszakát eltölteni. A Hilton Batang Ai longhouse egy modern, de a hagyományos épület mintájára készült szálloda. Az Iban longhouse egy renovált eredeti ház. Mindkettő Borneó maláj részén található.

Nem összetévesztendő a teepee-vel, ami az általunk ismert indiai sátor megfelelője. A wigwam dóm alakú és az amerikai kontinens őslakósainak lakhelyéül szolgált. A wigwam motelláncnak eredetileg hét tagja volt, ma már csak három üzemel Arizonában, amelyek nemzeti védettség alatt állnak. Az ősi szálláshelynek némi negyvenes évek hangulatot kölcsönöznek azok az oldies autók, amelyek minden sátorhoz járnak.

Arizona

A barlang lakásokról a magyar turistáknak is rögtön két ország jut eszébe: Törökország és Tunézia. A tündérkéményeknek becézett mesés ablakos sipkák Kappadókia jelképei. Göreme és Urgup városában számos kifejezetten pénztárcabarát sziklába vájt szállodával találkozunk, amelyek mindenértelemben felüdülést nyújtanak a tengerpart uniformizált mega-hoteljeivel szemben. Tunéziában a leghíresebb a Star Wars Múzeum és Hotel Matmata-ban, a híres berber faluban.

Tunézia

Vallási épületek – shukubok, kolostorok

Ha az igazi Japánt szeretnénk megtapasztalni, feltétlenül érdemes pár napot egy Shukubo-ban eltölteni. Ezek a kis templomi motelek a buddhista és shinto templomok területén sokáig kifejezetten a zarándokok számára voltak fenntartva, de ma már több száz közülük vendégeket is fogad. A két leghíresebb Yamagata tartományban és a Koya-hegyen található. A Dewa Sanzen, Yamagata tartomány leghíresebb shukubo-ja.  A név jelentése “Dewa három hegye” és a Shugendo szekta otthona. Érdemes hajnali ötkor felkelni, és részt venni a reggeli rituáléban, amely a buddhista és a shinto elemek ötvözete, excentrikus dobszólamokkal, egzotikus kántálásokkal és hihetetlen kosztümökkel.  Amilyen eklektikus és kaotikus a ceremónia, olyan a templom belseje és külseje is. A mintegy egy évszázad alatt épült templom tiszta fa és a toló ajtók, a papirusz rolók és a furcsa belső kialakítások nyomán néha már azt sem tudjuk, hogy kint vagy bent vagyunk. Az állandó félhomály még inkább fokozza a hely misztikumát.

A Koya hegyen fekvő Koya-san a Shingon szekta székhelye, mely a buddhizmus egyik válfaja, 10 millió japán hívővel és több mint 4000 templommal szerte az országban. Egy Kobo Daishi nevű szerzetes alapította 816-ban. A faluban 7000 főre 120 templom jut, melyből 50 fogad vendéget is. A környéken csodálatos hegyi túrákat is lehet tenni és nem szabad kihagyni az Okuno-in temetőt sem. Templomszállások nemcsak a hegyi falukban, de a városokban, így Tokióban és Kiotóban is találhatók.

Templomszállások Európa összes országában megtalálhatók. Olaszországban külön irodák és honlapok foglalkoznak, de Spanyolországban és Franciaországban is elterjedt. Nagyrészt a középkorban épültek, többnyire középkategóriájúak, 2-4 csillagos szálláshelyek. Tematikus útikönyvek is léteznek. Kevin J. Wright könyve a „Monastery and Convent Guesthouses: A Pilgrim's Travel Guide” – a legátfogóbb útikönyv, amely a kontinens 20 országában található 450 kolostor, zárda, rendház részletes leírását tartalmazza. Vannak még működő vallási közösségek, itt kötöttebb a napirend és van ami már csak hotelként funkcionál mint például a prágai Cloister Inn.

Ipari objektumok – világítótornyok, pályaudvarok, repülők

A Molja világítótorony Norvégiában Aalesund városában található, melyet a legszebb norvég városnak szavaztak. Egy 150 éves csupán három méter átmérőjű épület. A kétszintes hotelben alul van a fürdőszoba és felül a háló.  Belsőépítésze tervezte a NewYorkban lévő Ground Zero múzeumot is. A világítótornyot a közeli Hotel Brosundet menedzseli, melynek összes szolgáltatását igénybe veheti a torony lakója. A vendégek szerint a téli vihar átélése az igazi kuriózum, ahogy a kecses létesítmény ellen áll az elemeknek. A pályaudvarokból kialakított szállodák egyik legszebb példája Kuala Lumpur központjában található az 1910-ben átadott koloniál pályaudvar épülete. Januárban nyílt a stockholmi reptér mellett az ifjúsági szállóvá alakult Jumbo Hostels.

A legdrágább nászutas lakosztály a pilótafülkében található és ennek van egyedül saját fürdőszobája is. A 25 szoba lakói a maradék 9 közös fürdőhelyiségen osztoznak. A személyzet légi utaskísérő egyenruhát hord.

Kultúrhelyek – Könyvtárak, múzeumok

A 6000 kötetes Library hotel, New Yorkban található, amelynek 10 emelete és 60 szobája irodalmi műfajok szerint van tematizálva. A harmadik emelet a társadalomtudomány a negyedik a nyelvek, az ötödik a tudományos művekkel van tele. Aki tisztában van a könyvtári rendszerezés rejtelmeivel, az nagyszerűen elboldogul a szállodában is. Az ötödik emeleten belül például a matematika az 500.001-es szoba, míg a botanika az 500.004. Természetesen a szobákban a témának megfelelő kisebb könyvtár található.

New York

Ennél kevésbe ritkák a múzeum szállodák, amelyek része egy galéria vagy a szállodában elszórtan találhatók remekművek, némelyiket múzeumból alakították. Művészlelkek számára, akik nyitottak a keleti kultúrák felé, az egyik legjobb hely Bali-sziget kulturális fővárosa, Ubud. Az Arma Museum and Resort szállodát egyenesen a kulturális miniszter nyitotta meg, ahol a szálloda területén működik az Agung Rai galéria. A vendégek nem csak megvásárolhatják a kiállított műveket, de maguk is részt vehetnek művészet kurzusokon. Ennél is izgalmasabb a Mas faluban található Taman Harum hotel, ahol óránként pár száz forintért festészeti, fafaragó, gamelán zenei és batikoló workshopokon lehet részt venni.

Bali

Tradicionális városi házak - riad

A Riad tradicionális marokkói főúri ház, amelyek kizárólag a Medinákban találhatóak. A több száz éves házak általában 2-3 szintesek középen belső kerttel. Maga a szó is arabul kertet jelent. A ház körbejárható és minden szobája a belső átriumos kertre néz. A mozaikkal kirakott kertben narancsfák között középen szökőkút áll. Szerényebb változata a Dar, amelynek belső udvara a kis mérete miatt nem lehetett kertté alakítani.  A 70-es évektől számos külföldi restaurált elhanyagolt házakat Fez és Marakesh városában. A riadban tartózkodó turistát jóleső érzéssel töltheti el az a tudat, hogy a szállásdíj bizonyos százaléka a Medina helyreállítására fordítódik.

Marokkó

Bali – Még a bomba sem vert éket

Kevés a világban az a hely, ahová már ott-létünk alatt visszavágyódunk. Bali ilyen. Az egyedi építészet, a lakberendezés, a képző -és iparművészet, a zene és a tánc Indonézián belül is egyedi vonásokat mutat. Aki már látott balinéz stílusú kertet, szobrot, vagy csak egy szobabelsőt, a sajátos jegyeit soha nem felejti el. Aki pedig járt már a szigeten, egyszer csak észreveszi magán, hogy megváltozott. Majd kezdi a fizikai környezetét is átformálni. Kicsit balinézre. Aztán nagyon.

szállodai szoba

Bali a 13 ezer sziget közül a legismertebb és a legnépszerűbb, annak ellenére, hogy a főváros, Jakarta és Indonézia leghíresebb attrakciója, Borobodur is Jáva szigetén található. Bali viszont maga az attrakció. Ahol egy autóút is dizájn műremek. Egy körforgalom is művészeti tárgy.

Templomba menet

A 2002. október 12-i kutai bombamerényletek után közvetlenül készült egy ausztrál dokumentumfilm, amelyben a túlélők, az áldozatok rokonai és a sziget szerelmesei próbálták feldolgozni az átélteket. Az ausztrálok szíve csücske a sziget, a 202 áldozatból 88 volt ausztrál. 3 embert nem tudtak beazonosítani. 3 ember, aki a világon senkinek nem hiányzik, de Balin végső otthonra lelt. Hányszor volt már Balin? – hangzott a műsorban a kérdés. Ötször, nyolcszor, tizenkétszer – jött a válasz. Mosogatás közben megállt a kezemben a kanál. TIZENKÉTSZER?!

Körforgalom és organikus utcai szemetes

Az indonéz kormány zavarában vagy engesztelésképpen az első évfordulóra meghívta a sebesülteket és az áldozatok családtagjait, hogy a helyszínen emlékezzenek, úgy ahogyan ők akarnak. Azt gondolnánk, hogyha egy bomba robban valahol mellettünk, ez lenne a legutolsó hely, ahova visszavágyunk. Az ausztrálok mentek. A túlélők végtag nélkül, sántítva, összeégett arccal. A gyerekeiket elvesztett szülők, a párjukat elvesztett nők és férfiak. És évekkel később mentünk mi is.

Majomerdő, Ubud

Természetesen a szigetnek vannak turista központúbb és tradicionálisabb autentikusabb részei. Kuta és környéke a tömegturisták paradicsoma, míg a mellette elterülő Seminyak egyedi villáival inkább a tehetősebb kikapcsolódni vágyó vendégekre számít. A reptér közeli Tubán a családosokat célozta meg, míg Jimbaran Bay-en, a legdrágább üdülőhelyen szinte csak luxus szállodákkal találkozunk. Sanur, paradox módon, ahol az egész szigeti turizmus elkezdődött, megtartotta tradicionális falusi jellegét és elsősorban a művészet kedvelőkre, valamint a családokra számít. A déli csücskön fekvő Nusa Dua és Benoa szintén drágább környék, de a szállodák példaértékűen olvadnak bele a falusi környezetbe.

Novotel

A szállodaválasztásnál általában igyekszem helyi tulajdonú, az ország építészetével harmonizáló szálláshelyet találni. Ezúttal mivel kisgyerekkel utaztunk, egyéb szempontokat is figyelembe kellett vennünk. Egyértelműen Sanur és Nusa Dua jöhetett szóba, ahol a gyerekbarát környezet mellett lehetőség van a helyiekkel való kapcsolatteremtésre. Bár a szállodák többsége gyerekbarát, aki már szállt meg olyan helyen, ahol gyerek klub vagy ovi is van, tudja, hogy ennek nincs alternatívája. Jó a gyereknek és jó a szülőknek. Persze, hogy volt lelkiismeret furdalásunk. Szegény gyerek semmit nem lát az országból. De a saját kárunkon megtanultuk. A kifejezetten gyerek programokon kívül mint az állatkert, vagy egy kis turista buszozás, esti hajózás, egy ötévesnek bármi más kínszenvedés. A helyieknek különösen jó érzéke van a gyerekekhez. Pironkodtunk, de fiam szinte nyitotta és zárta a klubbot.

Novotel

Hosszas válogatás után a Novotelt választottunk Benoa-ban. A hotel pont egy falucska mellett volt, reggel a templomba igyekvő iskolások csacsogására ébredtünk.

Irány az iskola

A hotel egy balinéz ház koncepcióját követi építészetileg, ahol minden funkció külön épületben kap helyet. A szállodát építészek számos design könyvben említik pozitív példaként. Tetszett, hogy nem spórolnak az alkalmazottakon, hogy a bébiszitterek is a szálloda épp ráérő alkalmazottai, akik közvetlenül a szülőktől kapják meg az óradíjat, mindenféle levonás nélkül. Az alkalmazottak többsége egyébként képzett művész, akik délelőttönként és esténként művészetükkel, zenével, tánccal, jégszobrászattal és egyéb tevékenységekkel ismertetik meg a vendégeket. A szálloda példaértékűen jótékonykodik és a vendégeket is erre ösztönzi.

A tematikus vacsorák, amellett hogy “esztétikai atombombák”, szintén az emberek közötti megértést szolgálják.

Vacsora a szállodában

Ubud - a helyi kultúra fellegvára

Ubud az Balinak, mint Budapestnek Szentendre. Ha csak egy helyre megyünk a szigeten, az legyen Ubud, melynek már a megközelítése sem mindennapi. A művészfalut körülölelő települések mindegyike egy művészeti ágra szakosodott: Mas a fafaragásra, Celuk az ezüstre, Batubulan a textilre. Érdemes meg-megállni és bepillantani a műhelytitkokba, a helyiek rendkívül vendégszeretők, szívesen megmutatják a mesterség csínját-bínját. Ezekben a falucskákban az árak is kedvezőbbek. Kerüljük a csoportokat és próbáljuk meg a környéket egyénileg, a saját ritmusunkban bejárni. Mert lehetséges, hogy a majomerdőben csak félórát töltünk, ugyanakkor egy kis galéria annyira lenyűgöz, hogy ott maradunk fél napot. Próbáljunk ki mindent, amit itthon soha nem mertünk. Játsszunk a gamelánon, táncoljunk, batikoljunk, faragjunk.

Táncok

Barong, legong és a kecak a három fő táncfajta, amelybe lépten-nyomon belebotlunk különösen Ubud templomkertjeiben, de vannak kifejezetten turisták számára szervezett előadások is. A Barong egy mitológiai karakter, a szellemek ura, akinek Rangda a fő ellensége. A tánc tulajdonképpen az ő harcukat mutatja be. A Legong elsősorban a kifinomult kéz -és lábmozdulatok tánca, melyeket erőteljes arcmimika kísér. Ezt mindig két nő táncolja, akik mellett gyakran megjelenik a legyezős tjondong, aki mintegy narrátorként funkcionál. A Kecak, egy sokszereplős rituálé, ahol a táncosok kockás ruhába öltözve a "cak" szót mantrázzák, kezeiket az ég felé emelve.

 

A helyiek

A balinéz rendkívül spirituális népség. A 240 milliós muszlim Indonéziában, ez a sziget megmaradt hindunak. Az itteni hinduizmus azonban nem igazán hasonlít az indiaihoz, sem építészetében, sem rituáléjában. Nyoma sincs az emberek közti különbség tételének, bár létezik a kasztrendszer. Mivel a lakosság majdnem egészében a legalsó kaszthoz tartozik, így mindenki egyenlőnek számít. A vallás a mindennapi élet része naponta többször készítenek felajánlásokat és ha eljön az idő, abbahagyják a munkát és imádkoznak. Minden háznak van saját szentélye, ahogy az üzleteknek és éttermeknek is.

Tipikus balinéz otthon ( a bejárati kapura ki kell írni, hányan laknak, így tartják számon a népességet.)

A bizalom

Minden kirándulást egyénileg szerveztünk, ami nem volt nehéz, mivel a szállodák elött sorakoznak a taxisok, akiket teljes napra is ki lehet vérelni. Nem kérnek előre pénzt és az út során sem fogadnak el semmit. Az első alkalommal, amikor Ubudba mentünk, mindenképpen ki akartuk fizetni Ubudban a napidija felét, azért hogy biztosan megvárjon minket. De ő szabadkozott, azt mondta ez bizalmi kérdés. Ha mi nem megyünk vissza a kocsihoz, igaz, hogy ő elveszti a pénzét, de mi sem jutunk vissza a szállásunkra.

 

Powered by Blogger.hu