A Budapesttől félórányira lévő barokk kisváros többnyire csak a börtönéről és a nyári Váci Világi Vigalom programjáról híres. Pedig néhány nevezetessége egyedülálló az országban. Mindjárt itt van a Diadalív, mely a város egyik kapuja, árnyékában a hirhedt börtönnel.

Egy másik unikum, az un. gomábs híd, mely akár a prágai Károly híd kistestvére is lehetne. Sajnos a terület elég rendezetlen és a körülötte elterülő lakótelep sem a modern építészet gyöngyszeme, de a hidacska tényleg impozáns.

A harmadik különlegesség a hegytetőn magasló kálvária, melynek értékéből sokat levon, hogy csak bizonyos időpontokban van nyitva, ezért előzetes érdeklődés szükséges.

A Duna-part festői, a halászlé az egyik legjobb az országban, itt tényleg megáll benne a kanál. A főtér egyik-másik műemlék házára ráférne egy réteg festék, ami bosszantó és a bálra repedt sarkú cipőben érkező bálozó lányra emlékeztet.

Ennek ellenére a város megér egy napot, biciklivel érkezve a napi pedálozás adagunk is kipipálva, hajóval meg a romantikus elemet csempésszük a kirándulásba.