Tudja-e, hogy…

Rio de Janeiro- n kívül a világ második városa, amelynek területén őserdő található.

A világ első éjszakai szafarija is itt található, mely ma is az egyik legsikeresebb attrakció.

Minden év júliusában a nagy szingapúri vásár alatt külföldi turisták tízezrei özönlik el a bevásárlóközpontokat, mivel fogyasztói áraik felveszik a versenyt a térség bármely országával.

Svájc mellett az egyetlen fejlett ország, amely négy hivatalos nyelvvel bír.

Szingapúr az az ország, mely nem tartozik az álom úticélok közé.  A többség általában vagy ugródeszkának használja a térség ismertebb országainak bejárásához vagy az ausztráliai útját szakítja meg pár napra. Ez történt velünk 10 évvel ezelőtt, de valahogy rögtön megéreztük, hogy ebben az országban több van mint három nap. Ha időt szánunk rá, beszélgetünk a helyiekkel, olvassuk a helyi médiát, a felszín alatt egy egészen különleges országra bukkanunk, mely gyakran szerepel példaként ilyen olyan előjellel a nemzetközi kulturális, gazdasági vagy politikai szereplők mondandójában. Szingapúr a maga útját járja. Sokszor szégyentelenül 21. századi és máskor középkori arcát mutatja. Sokszor hamisíthatatlanul modern, máskor autentikusan ősi.

Pontosan tíz év elteltével másodszor érkeztem a mini országba. Kíváncsi voltam, hogy mi változott és mi maradt változatlan az évtizeddel ezelőtti Szingapúrból, mely annak idején vegyes csodálattal töltött el. Egyrészt irigyeltem gyors katapultálásukat a legfejlettebb országok exkluzív tagjai közé, másrészt viszont megrettentett a tradicionális negyedek felé közeledő buldózerek hada. Ez lenne a fejlődés ára?  Másképp nem lehetséges?  Ezek a kérdések tolultak fel újra, amikor a világ legjobb repterének tartott Changi reptérre érkeztem. Tudtam, hogy nem kell taxiba szállnom, s valóban, most is fél óra múlva a szállodában voltam. Nosztalgiából és a valódi Szingapúr felidézése iránti vágyból ismét egy Belconnen-ben lévő, központi szállodát választottam. Egy kicsit modernebbet és magasabb kategóriájút, de hamisítatlanul helyit. A turisták nagy része, inkább a bevásárló központokkal teletűzdelt Orchard út mentén száll meg, de én mindenképp a Waterloo utca közelében akartam lakni, hogy viszont lássam az általam annyira megkedvelt Hotel South-East Asia-t, a két legismertebb templom, egy kínai és egy hindu templom szorításában. S valóban, az utcácska semmit nem változott, csupán lezárták a forgalom elől, hogy a hívők háborítatlanul vegyék birtokukba a környéket. A szállodácska is megvolt, aljában a népszerű vegetáriánus étteremmel, kissé megkopva ugyan, de ugyanolyan vendégcsalogatóan.

A város pár nap alatt akár gyalogosan is bejárható, s legkönnyebben ezt a sétákat tartalmazó ingyenesen kapható brosúra lehet megtenni. Persze ha valaki a szingapúri légitársaság stopover csomagját foglalta, ittléte teljes idejére jár az ingyenes turista busz, mely a Suntec City elől indul.

A koloniál negyed

Itt találhatóak a brit éra építészeti örökségei, a régi parlament háza, a Victoria Színház, a legfelsőbb bíróság vagy a Raffles épülete. Hacsak valakinek nem hobbija az effajta építészet, a város többi negyede sokkal ígéretesebb és ezeknek az épületeknek a többségét egyik helyről a másikra utazva amúgy is érintjük. Persze a Raffles hotel bárjában a híres Singapore Sling koktélt nem lehet kihagyni. Szerveznek angol ötórai teákat is, aránylag jó áron, hogy a csórók is élvezzék a koloniál fílinget.

A kínai negyed

Abszolút logikátlan módon, a negyed legismertebb épülete egy Indiai templom a Sri Mariamman. A 10 évvel ezelőtti hat órai hindu rituálé ugyanolyan magával ragadó, színes és zajos. Nem szükséges szigorú útvonalat követni. Menjünk csak az ösztöneink, orrunk és szemünk után. Ez volt az a terület, mely annak idején aggodalommal töltött el. Feleslegesen. Design fanatikusoknak különösen ajánlom a Tanjong Pagar út és a Duxton környékét, ahol a felújított házakon mind az 5 építészeti stílust megfigyelhetjük. Az ország legrégibb temploma, a Thian Hock Keng kínai templom is természetesen itt található.

Az indiai negyed India kicsiben füstölőkkel, textilekkel a tömeg és az érinthetetlenek pakundeklis házacskái nélkül. Rengetek templom, érdemes előre felkészülni és ízlés szerint választani, mivel a két legismertebb templomot a kínai negyedben, illetve a Belconnen negyedben már meglátogattuk.

Az arab negyed

Annyira közel van a városmaghoz, hogy akaratlanul is érintjük. Három fő nevezetessége a Szultán mecset, az Istana kampong glam, hivatalos rezidenciája Hussein Shah szultánnak és az Arab utca. Ez a negyed kereskedelmi központja is, tele üzletekkel, éttermekkel.

Nem utolsósorban…


Az állatkert. A világ számos állatkertje modernizálódott az évek során. Ennek ellenére a szingapúri színvonalat talán egyik sem érte el. . Itt valóban embert és állatot csak a természetes határ választ el. A szafari színűre festett kisvonatok, a dzsungel tematikájú étterem, a gerekeknek még mindig ez a nyaralás csúcsa. A mellékhelyiséget mindenképp keressük fel, én már csak ebben mérem egy ország fejlettségi színvonalát. Érdemes a madár parkra és az éjszakai szafarira is érvényes 3 az egyben belépőt venni, mely egy hétig érvényes. Bevallom őszintén, hogy Sentosa szigetre nem volt időm elmenni. Állítólag családosoknak különösen ideális, modern, szórakoztató témapark. Ez a hátránya, ha valahova visszatérünk. Keressünk a régi helyszíneket, emlékeket és a végén rájövünk, hogy szinte ugyanazt az útvonalat jártuk be újra és újra, talán nem is a régi helyszínek után kutatva, hanem az akkori önmagunkat keresve és az új dolgokra nem marad időnk.